malijova's blog

Pismo podrške festivalu INTERZONE

>>

Pismo podrške

ODLUCI KAMERNOG POZORIŠTA MUZIKE OGLEDALO DA MEĐUNARODNI FESTIVAL AKTUELNE MUZIKE INTERZONE PRIVEDE KRAJU USLED NEADEKVATNOG TRETMANA OD STRANE GRADSKE UPRAVE ZA KULTURU I POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA KULTURU
 



„Interzone“ sufinansiran praznim obećanjima

Odgovor Kamernog pozorišta muzike Ogledalo
na reagovanje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu
 
„Interzone“ sufinansiran praznim obećanjima  
U subotu, 14. novembra 2009, u listu Dnevnik, objavljeno je reagovanje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu na vest da se Međunarodni festival aktuelne muzike „Interzone“  privodi svom kraju, između ostalog, usled odsustva podrške od strane tog Sekretarijata.
U reagovanju se navodi da je Festival, zapravo, sufinansiran – odnosno da mu je namenjeno 400 hiljada dinara, o čemu je direktorku Festivala, Ivanu Inđin, obavestio pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, Dragan Srećkov.



Pismo podrške umetnicima/cama čiji su radovi izloženi na 38. Novosadskom salonu

>>

Pismo podrške umetnicima/cama čiji su radovi izloženi na 38. Novosadskom salonu
 
Umetničke i kulturne asocijacije, samostalni umetnici i radnici u kulturi okupljeni oko zajedničke platforme  Za kulturne politike podržavaju protest  umetnika/ca, učesnika/ca 38. Novosadskog salona koji/e su, potaknuti protestnom akcijom Art klinike izvedenom na otvaranju Salona  (Hor i orkestar za vanredne situacije) odlučili da povuku svoje radove.
Provincijalni i amaterski karakter Salona još jednom je potvrdio nezainteresovanost Gradske uprave za kulturu za zbivanja na novosadskoj kulturnoj i umetničkoj sceni. Ovaj nemar prepoznatljiv je u najmanje tri segmenta ove izložbe:



Umetnici pišu gradonačelniku, Gradskoj upravi za kulturu, javnosti

Otvaranje 38. novosadskog salona, jedne od značajnih manifestacija na gradskoj likovnoj sceni, prilika je da se još jednom preispitaju okolnosti koje su do sada više puta apostrofirane. To su, pre svega, nedefinisanost kulturne politike i nedoslednost u njenom sprovođenju. Nerešeni status umetnika, umetničkih udruženja i grupa, njihov radni i životni prostor, budžet namenjen kulturi i način kako se njime gazduje, nepostojanje gradske galerije i adekvatnih izlagačkih prostora, jasni su pokazatelji zapuštenosti.
Manifestacija poput Novosadskog salona obavezuje da podsetimo javnost kako kultura nije zabava za mase i prilika za profit. Kultura je – umetnost, a umetnost uznemirava i upozorava, propituje i reflektuje stvarnost, anticipira budućnost. Takva delatnost nije profitabilna, to je delatnost od opšteg društvenog značaja.



PULA U NOVOM SADU: vladin i nevladin sektor u saradnji / ponedeljak, 26.10.2009, u 19.00 u prostorijama Art klinike

>>

Poštovani,

Radna grupa 'Za kulturne politike –politika kulture' Vas poziva na prvo predavanje iz serije predavanja na temu kulturnih politika i njihovo sprovođenje u Pokrajini, regionu i zemljama Evropske Unije
 
 

u ponedeljak, 26.10.2009

u 19h
u prostorijama Art klinike, Grčkoškolska 5, Novi Sad
 


PULA U NOVOM SADU: vladin i nevladin sektor u saradnji

Učesnici:      

Veli Huseini, predsednik udruženja Roma
Istre
Ines Pletikos, režiserka

Ivor Ivezić, filmski montažer

Vesna i Zoran Ivezić, Akademija slobodnih umova Leonardo




Syndicate content