Reagovanja

ZKP: Godinu dana posle

Godinu dana je prošlo od kritike izrečene na zalaganja gospodina Igora Pavličića, Gradonačelnika Novog Sada, da menadžment kulture u Novom Sadu, treba podrediti Exitu, te dalje marginalizivati nezavisnu umetničku scenu. Mnogobrojni pledoajei i argumenti Inicijativa “Za kulturne politike – politika kulture” (ZKP), u prilog vraćanja na metode i kriterijume evropske kulturne politike, nisu rezultirali otvaranjem dijaloga ili pak ograđivanjem od neprimerenih izjava i neprihvatljivih praksi. Hronika naših pokušaja dijaloga može se pratiti i videti na web portalu: www.zakulturnepolitike.net
 



U produkciji Gradske uprave za kulturu OBNOVLJENA "PALANAČKA OPERETA" povodom rezultata Konkursa za podršku projektima u kulturi

Pod dirigentskom palicom Andreja Bursaća, raštimovani orkestar izmanipulisanih članova Komisije, među kojima je bilo i nekoliko vrhunskih majstora svoga zanata, izveo je, u našoj sredini, već tradicionalnu i veoma popularnu Palanačku operetu. Partiture koje je ovaj vrsni dirigent podelio članovima orkestra i precizna uputstva koja im je davao svojom dirigentskom palicom, nisu ostavljale nimalo prostora za nepoželjena samovoljna tumačenja i ispoljavnja od strane članova orkestra. To je doprinelo da Palanačka opereta bude izvedena u svom punom sjaju, što je izazvalo nepodeljeno oduševljenje mnogobrojne publike, kojoj je ovo izvođenje i bilo namenjeno.



MART 2010: ŠTA IMA NOVO u NOVOM SADU?

Umetnička i kulturna udruženja, umetnici, radnici u kulturi, nezavisni istraživači i predstavnici trećeg sektora Novog Sada okupili su se juna 2009. godine oko zajedničke platforme Za kulturne politike - politika kulture (ZKP) nezadovoljni nemarom i nezainteresovanošću gradske uprave za njihov rad. Neposredan povod za konsolidovanje nezavisne kulturne i umetničke scene bila je neumesna izjava gradonačelnika koja je poravnila i obezvredila njihovu delatnost, smatrajući je nebitnom za formiranje kulturnog identiteta grada.

Prošlo je deset meseci od prvog obraćanja javnosti. Ušli smo u 2010. godinu, a ne vidi se da su učinjeni bilo kakvi koraci  u pravcu eliminisanja nedostataka na koje smo ukazivali. Položaj nezavisnih kulturnih institucija i samostalnih umetnika u Novom Sadu je sve neizvesniji, kao sto je i neravnopravnost, štaviše privilegovanost nekih subjekata na kulturnoj sceni sve vidljivija.



"OČISTIMO SRBIJU – ZAGADIMO VENAC I FRUŠKU GORU" - ZKP inicijativa podržava reakciju Zelene mreže Vojvodine

Ministarstvo  za životnu sredinu i prostorno planiranje Republike Srbije, uz sadejstvo pokrajinskog Sekretarijata ѕa sport i omladinu, beočinske fabrike „Lafarž“, udruženja „Vojvođanska zelena inicijativa“,volontera Zelene patrole, Studentske asocijacije Fakulteta tehničkih nauka i posebno NP „Fruška gora“, uspelo je da naruži najlepši proplanak na Fruškoj gori, Venac, mesto gde se ukrštaju svi putevi koji vode preko ove planine. Naruženost proplanka nanesena je postavljanjem „spomenika“, koji je nenamerno nazvan adekvatnim imenom: „Spomenik ljudskom nemaru“. Tragajući za istorijatom postavljanja ovog spomenika došlo se do podataka da su svi akteri imali na umu veliku akciju Ministarstva za prostorno planiranje i životnu sredinu „Očistimo Srbiju“ i pao je predlog da upravo ovaj „spomenik“ bude „Grand Finale“ dotične akcije resornog ministarstva.



Reakcija inicijative "Za kulturne politike - politika kulture": Surogat (grada) kulture ili...

Surogat (grada) kulture
ili
Šta je javnost mogla saznati iz virtuelnog dijaloga između Gradske uprave za kulturu Novog Sada i Radne grupe “Za kulturne politike – politika kulture'' emitovanog dana 28. novembra 2009. godine

Prošlog meseca emitovana je TV emisija u produkciji ANEM mreže i B92 posvećena višemesečnim naporima grupe umetnika i institucija “Za kulturne politike – politika kulture'' da započne dijalog sa Gradskom upravom za kulturu. Potreba za dijalogom proistekla je iz nezadovoljstva radom ove uprave: načinom i kriterijumima na osnovu kojih se raspodeljuju i troše javna sredstva namenjena kulturi.



PISMO PODRŠKE INICIJATIVE "ZA KULTURNE POLITIKE" ODLUCI KAMERNOG POZORIŠTA MUZIKE OGLEDALO O UKIDANJU INTERZONE FESTIVALA

PISMO PODRŠKE
ODLUCI KAMERNOG POZORIŠTA MUZIKE OGLEDALO DA MEĐUNARODNI FESTIVAL AKTUELNE MUZIKE INTERZONE PRIVEDE KRAJU USLED NEADEKVATNOG TRETMANA OD STRANE GRADSKE UPRAVE ZA KULTURU I POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA KULTURU



PROŠLO JE LETO I GODIŠNJI ODMORI: VREME JE DA SE OBNOVI DEBATA O KULTURNOJ POLITICI U NOVOM SADU

Umetnička i kulturna udruženja, umetnici, radnici u kulturi, nezavisni istrazivači i predstavnici trećeg sektora Novog Sada okupili su se oko zajedničke platforme Za kulturne politike - politika kulture nezadovoljni strategijama gradske kulkturne politike. Kroz nekoliko javnih tribina koje su pokazale meru ovog nezadovoljstva otvoren je dijalog na temu nepostojanja adekvatne kulturne politike u gradu.

Kao rezultat medijskog pritiska na Gradsku upravu, nakon Druge tribine (pod nazivom 'To što ih ignorišemo ne znači da će činjenice nestati') održane 30. jula 2009. godine, usledio je poziv za razgovor, od strane gospodina Andreja Bursaća, člana Gradskog veća, zaduženog za kulturu.

Na razgovor je otisao Zoran Pantelić. Postignuta je saglasnost da započne dijalog Gradske uprave za kulturu i Radne grupe zakulturnepolitike.net.



29. septembra poslat dopis grupe "Za kulturne politike" Gradskoj upravi za kulturu, nakon sastanka održanog 24. septembra

Grad Novi Sad
Član Gradskog veća zadužen za kulturu
n/r Andrej Bursać

Trg Slobode 1
Novi Sad

    Umetnička i kulturna udruženja, umetnici, radnici u kulturi, nezavisni istrazivači i predstavnici trećeg sektora Novog Sada okupili su se oko zajedničke platforme Za kulturne politike - politika kulture nezadovoljni nemarom i nezainteresovanošću gradske uprave za njihov rad. Neposredan povod za konsolidovanje nezavisne kulturne i umetničke scene bila je neumesna izjava gradonačelnika koja je poravnila i obezvredila njihovu delatnost, smatrajući je nebitnom za formiranje kulturnog identiteta grada.
   



Branislav Jatić, prvak Opere SNP-a: „EXITIZACIJA“ NOVOSADSKE KULTURNE SCENE

Ako je reklama „Apatinske pivare“ u kojoj se spominje „jelenizacija“ Srbije ponekom delovala simpatično, „exitizacija“ novosadskog (i šireg!) kulturnog prostora deluje deprimantno. Od strane gradskih i pokrajinskih vlasti „Exit“ je proglašen za „kulturnu manifestaciju od izuzetnog značaja za Grad i Pokrajinu“ koja „promoviše Novi Sad i Vojvodinu u evropskim razmerama“.



Izjava Udruženja građana "Per.Art"

Pokretanje inicijative "Potemkinov Novi Sad", kao reakcije na izjave Igora Pavličića, gradonačelnika Novog Sada, navedene u protestnom tekstu, shvatamo kao spremnost aktera nezavisne scene na preispitivanje stanja u kulturi u Novom Sadu.

Hitnost situacije vidimo kao profesionalni izazov i spremni smo da učestvujemo u izradi i sprovođenju plana aktivnosti koji će razmatrati pitanja kulturne politike i položaja aktera nezavisne kulturne scene Grada Novog Sada.

U isto vreme, smatramo da je neophodno pokrenuti i pitanje same nezavisne scene u Novom Sadu - aktera,  saradničkih inicijativa, istorije, pozicije na domaćoj i međunarodnoj sceni, itd. zbog boljeg razumevanja stanja u kojem se sama scena nalazi, učinkovitijeg uticaja na njen dalji razvoj i uključivanja u gradske kulturne razvojne planove.



Syndicate content